KAN DE NATUUR RECHTEN KRIJGEN?

zondag 15 oktober 2023

Er zijn veel opvattingen over hoe om te gaan met de natuur, met bossen en bomen. Een nieuw geluid laat de wereldwijde beweging Rechten voor de Natuur horen. Eeuwenlang stond de mens centraal in de rechtspraak, maar op steeds meer plekken krijgt de natuur eigen rechten. Wat is de betekenis van dit gedachtegoed voor Amelisweerd?

AMELISWEERD VANUIT DE BOMEN

Zondagmiddag 15 oktober kan iedereen in Oud-Amelisweerd het gedachtegoed van de wereldwijd groeiende Rechten voor de Natuur beweging meemaken. Er is een gevarieerd programma met documentaire, wandelcolleges, workshops en een kinderprogramma samengesteld met medewerking van diverse kunstenaars, milieujuristen, wetenschappers en activisten. ‘Amelisweerd vanuit de Bomen’ vindt plaats tussen 12.00 – 17.00 uur. Het startpunt voor de activiteiten is Landhuis Oud Amelisweerd. Voor kinderen is er op diverse tijdstippen een natuurbelevingsactiviteit.  
  

Documentaire

Op de zolder van Landhuis Oud Amelisweerd wordt de documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit meerdere keren vertoond. Dit werk gaat over de speculatieve rechtszaak die eind 2022 in het Amsterdamse Amstelpark werd gehouden waarin bomen, wetenschappers, kunstenaars, juristen en het publiek samenkwamen om een toekomst voor te stellen waarin bomen dezelfde rechten hebben als mensen en lokale vervuilers ter verantwoording werden geroepen. In deze documentaire komen wetenschap, recht en kunst samen. Na elke vertoning volgt een nagesprek met maker Elmo Vermijs en achtereenvolgens hoogleraar Internationale geschiedenis in relatie tot milieu Liesbeth van de Grift (UU), Conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans (Centraal Museum) en jurist en activist Hannah Prins (Extinction Rebellion/ Stop Ecocide). Wat kunnen Rechten voor de Natuur betekenen voor Amelisweerd?

Wandelcolleges en workshops met diverse experts

Het buitenprogramma bestaat uit wandelcolleges en workshops. Met een koptelefoon op worden mensen al wandelend meegenomen in een live-hoorcollege door wetenschappers, kunstenaars en activisten. Ervaar Amelisweerd en Rechten voor de Natuur vanuit een filosofische, ecologische, niet-westerse of juist juridische blik. Of zelfs vanuit de toekomst! Met medewerking van o.a. ecofeminist Carolina Sánchez (UU), cultuursocioloog en schrijver Ruben Jacobs, activist/ jurist Hannah Prins en toekomstdenker Edwin Gardner (Chrononauten).

De korte, actieve workshops gaan over de rechten voor de natuur, over samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven en over leren hoe inheemse volkeren met de natuur leven. Met jurist Laura Burgers (VU), kunstenaar Patricia de Ruijter (Zoöp) en rechtvaardigheidsactivist Chihiro Geuzebroek.

Wil je alles leren over boomklimmen? De leden van Amelisweerd Niet Geasfalteerd organiseren speciaal een workshop voor alle leeftijden.


Reserveren

Het programma is gratis toegankelijk, maar reserveren is verplicht. Voor meer informatie over het programma en de mogelijkheid van reservering, zie: www.vriendenvanamelisweerd.nl.


Met dank aan
Vrienden van Amelisweerd, Kerngroep Ring Utrecht, Amelisweerd niet Geasfalteerd, Landhuis Oud Amelisweerd, Marieke Nooren, Elmo Vermijs, Jan van de Venis, Jessica den Outer, KIEM Utrecht

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN