ARTIST-IN-RESIDENCE

10 september tot en met 30 oktober 2022

fotograaf: Rogier Boogaard

‘Moes’ betekent in het Oudnederlands niets anders dan voedsel. Later werd moes de aanduiding van planten waar voedsel van bereid kan worden. Voedsel werd vroeger vaak opgediend als brijpot, vandaar dat de betekenis van moes zich langzaam vernauwde tot ‘fijngehakt of fijn gekookt voedsel’. We herkennen het woord moes in het Duitse woord voor groente, ‘Gemüse’, maar bovenal kennen we het uit het woord ‘moestuin’

Janneke Kornet

In september en oktober 2022 is kunstenaar Janneke Kornet (1987) artist-in-residence bij Landhuis Oud Amelisweerd. De historische moestuinen van Amelisweerd vormen het uitgangspunt voor haar met het publiek gedeelde onderzoeksperiode. In het Landhuis zijn het onderzoek, de experimenten en bevindingen te zien en te volgen. We krijgen een ‘kijkje in de keuken’ van het onderzoek en werkproces van de kunstenaar.

Kornet onderzoekt hoe van vroeger tot nu op het landgoed voedsel werd verbouwd en bereid. De tuinen waren in de zeventiende en achttiende eeuw bedoeld als groentenvoorziening voor de toenmalige eigenaren van het Landhuis. Momenteel heet de tuin Amelis’Hof, waar op biodynamische wijze wordt geteeld.

In de projecten van Janneke Kornet keert regelmatig een onderzoek naar het universele in het menselijk leven terug: zoals eten, wonen en religie. Hierin kijkt ze vervolgens naar ‘hoe we de dingen doen’, met een focus op lokaal waarbij toen en nu met elkaar worden verbonden. Dit geeft vervolgens weer inzicht in onze manieren van doen vandaag de dag. Kornet is een verhalenverteller op zoek naar vergeten verhalen en onbekende feiten die tot de verbeelding spreken.

Op woensdagen kun je met Janneke in gesprek. Janneke werkt op de zolder van Landhuis Oud Amelisweerd, 11:00 – 17:00 uur.

Janneke Kornet, De moes van Amelisweerd, 2022, diverse materialen en technieken

Janneke Kornet, fotograaf Juri Hiensch

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN