CARE FULL KUNSTMANIFESTATIE

10 september tot en met 30 oktober 

Van 10 september tot en met 30 oktober 2022 vindt CareFull plaats. Dit is een kunstmanifestatie met ruim 50 kunstenaars op meer dan 20 bijzondere locaties in en rondom Utrecht. Deze kunstroute is een initiatief van Art Utrecht, platform voor beeldende kunst. Landhuis Oud Amelisweerd doet mee.

50 kunstenaars op meer dan 20 bijzondere locaties

CareFull is een project dat gaat over ‘zorg’ in de breedste zin van het woord. Zorg voor elkaar, je omgeving, de natuur en jezelf. De kunstenaars reflecteren op de thema’s van nu. Hoe dragen we zorg voor elkaar? Voor mensen en gemeenschappen, natuur en onze (gebouwde) omgeving?

Een bezoek aan CareFull brengt je behalve naar kunst, naar bijzonder erfgoed en natuur in en om Utrecht. Van de oude binnenstad, met hofjes en musea tot bijzondere locaties rond Utrecht zoals Buitenplaats Doornburgh en de forten van Waterliniemuseum in Bunnik. 

Met de plattegrond en het programma op de website stel je jouw eigen dagprogramma samen. Je kunt langs (interactieve) kunstinstallaties, kijken in tuinen, deelnemen aan bijzondere wandelingen, workshops, ervaringsdiners en performances. 

Meer informatie vind je op artutrecht.com/carefull

 

I invite you to come closer – urban flowers

Aleid Denier van der Gon

In maart 2020 veranderde de wereld en werden we teruggeworpen op onze eigen omgeving. We bleven dicht bij huis maar gingen ook massaal de natuur in. Kunstenaar en fotograaf Aleid Denier van der Gon (1967) gebruikte deze tijd om zich terug te trekken in haar atelier en stortte zich op haar passie: de Camera Obscura. In de serie I invite you to come closer – urban flowers, een werk over over natuur en kwetsbaarheid, fotografeerde ze bloemen uit Utrecht en omgeving met de Camera Obscura.

Denier van der Gon: “De Camera Obscura bestaat al honderden jaren en werd gebruikt door wetenschappers en kunstenaars als Leonardo Da Vinci en Johannes Vermeer. Ik besloot mijn eigen ultra-grote Camera Obscura te bouwen. Een kamer van 1.80 x 2.00 x 1.80 meter. Het is een intense ervaring om binnen in de camera te zitten. Ik schiet direct op lichtgevoelig papier, dat ik in het donker op maat knip en ophang met alleen mijn vingers als leidraad. Soms sluit ik daarbij mijn ogen om me beter te kunnen concentreren. Het beeld dat op de achterwand geprojecteerd wordt is een subtiel bewegend, bijna filmisch beeld. 

Denier van der Gon: “In deze nieuwe en experimentele techniek waarmee ik mijn foto’s ontwikkel, heb ik te maken met  ‘controle’ en ‘loslaten’ tegelijk. Als de foto eenmaal ontwikkeld is, kan er niets meer aan worden veranderd. Men moet de imperfectie omarmen of loslaten. Een tegenstelling met de maakbaarheid van beelden tegenwoordig in onze snelle en digitale samenleving.” 

De werken zijn t/m 30 oktober te zien in Landhuis Oud Amelisweerd, zowel in de keuken op de begane grond als op zolder.

Aleid Denier van der Gon I invite you to come closer – urban flowers, 2022 Chromogenic photograph 2022, Camera Obscura

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN