Chinees papierbehang

Uniek handgeschilderd 18e eeuws papierbehang uit Kanton, China.

Het Landhuis Oud Amelisweerd met Koetshuis en parkbos behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland. Vooral door het aanwezige Chinese papierbehang uit de 18e eeuw. Bovendien ligt het Landhuis in een prachtig natuurgebied aan de Kromme Rijn. Inwoners van Utrecht en omstreken hebben de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen al sinds jaar en dag in hun hart gesloten.

Het Landhuis is rond 1770 gebouwd als zomerhuis, in opdracht van Gerard Godard Taets van Amerongen en Anna Susanna Hasselear. Zij lieten een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerden het landgoed tot het huidige park. De latere geschiedenis rondom de diverse eigenaren is te rijk om hier in enkele regels samen te kunnen vatten: van Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de familie Bosch van Drakestein tot mevrouw Theodora De Wijs.

De indeling, de vloeren, deuren en plafonds zijn ongewijzigd sinds 1770. Deze oorspronkelijkheid, samen met het nog aanwezige unieke 18e en 19e eeuws Chinees en Hollands behang, maakt dit huis als erfgoed heel bijzonder. De behangkamers zijn tegenwoordig weer geopend voor publiek. Er zijn gidsen aanwezig die je meer kunnen vertellen over de rijke geschiedenis en je vragen beantwoorden.

Op donderdag om 11:30 uur kun je deelnemen aan een (gratis) instaprondleiding. Start in de entreehal. 

Boek je liever een (privé)rondleiding a €12,- p.p.? Stuur dan een mailtje naar contact@landhuisoudamelisweerd.nl. 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN