Madelon Hooykaas • Resonance

24 september t/m 12 november 2023 in Landhuis Oud Amelisweerd

Van 24 september t/m 12 november 2023 zijn de unieke werken van Madelon Hooykaas te bewonderen: Wheel of Life, Echo, Resonance en tevens de eerste vertoning van de video Rhizome (2023) in Landhuis Oud Amelisweerd.

Madelon Hooykaas

Madelon Hooykaas is beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. In haar recente installatie en video’s vormt de ecologie haar uitgangspunt. Zij heeft in haar lange carrière een persoonlijke beeldtaal van de natuur ontwikkeld die vaak gekenmerkt wordt door licht, schaduw en reflectie.

Zij verkent in de werken Wheel of Life, Echo en Resonance het principe van de radar en het nachtelijke vliegen van de vleermuizen. Ook in en om Landgoed Oud Amelisweerd maken vleermuizen deel uit van de nachtdieren. Gefascineerd door de ondergrondse communicatie van bomen creëerde ze haar meest recente videowerk Rhizome.

Haar werken kunnen zowel stilte als vragen oproepen. Zij combineert hedendaagse digitale technologie met haar persoonlijke poëtische beeldtaal en maakt veelal haar eigen soundscapes en soundtracks.

Ieder werk is een verkenning van hoe het menselijke en bovenmenselijke met elkaar verbonden zijn. De werken van Madelon Hooykaas maken zichtbaar en voelbaar wat aanwezig is, maar niet altijd tastbaar. Haar installaties en video’s nodigen uit om meerdere malen gezien te worden en zo de diepere lagen te ervaren.


OPEN

Zondag 24 september t/m zondag 12 november 2023
Woensdag t/m zondag, 11:00 – 17:00 uur
Entree op donatie, reserveren niet nodig

Locaties: Wheel of Life en Echo in de Vogelkamer op de begane grond, Resonance en Rhizome op de zolder verdieping. 

* Om de zolder te bereiken ga je twee trappen omhoog. Beide trappen zijn voorzien zijn van een stoellift. Omdat het videowerk betreft is de zolder vrij donker.

Deze tentoonstelling is geïnitieerd door Stichting Landhuis Oud Amelisweerd met support van Provincie Utrecht. Gelijktijdig verschijnt het boek ‘The Artist as Explorer’ over het oeuvre van Madelon Hooykaas. Uitgeverij Jap Sam Books. Het boek is vanaf 24 september te koop in de entreehal van het landhuis. 

 

Wheel of Life (beeld (aangepast): Peter Cox

Madelon Hooykaas (1942) begon als een van de eerste beeldend kunstenaars met het gebruik van video als artistiek medium. Vanaf 1972 werkte zij intensief samen met de Schotse beeldend kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004). Onder de naam Hooykaas/Stansfield bouwden zij aan een indrukwekkend oeuvre dat ook bekend staat om de ecologische vraagstukken die zij al vroeg hebben verweven in hun werk. Hooykaas’ werken zijn opgenomen in belangrijke collecties van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Museum of Modern Art New York en Tate Britain London.

Wheel of Life (beeld: Medea Huisman)
Op dinsdagavond 24 oktober in het kader van EYE ON ART ‘Madelon Hooykaas – The Artist as Explorer’ worden in het EYE Filmmuseum in Amsterdam een aantal vroege films en recente video’s gemaakt door Madelon Hooykaas vertoond, waaronder de Nederlandse première 
‘As Above so Below’ en het meest recente werk ‘Rhizome’ (2023). Ook is de zojuist verschenen monografie The artist as Explorer door Madelon Hooykaas die avond gesigneerd te verkrijgen.

Eye on Art begin om 19.15 en zal worden afgesloten met een interview van Jacqueline Grandjean met Madelon Hooykaas. Tickets zijn te verkrijgen via EYE Amsterdam. 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN