credits | Nofo Film

credits | Nofo Film

De film geeft een indruk van het Landhuis, de muziek is van Holland Baroque: Judith Steenbrink op viool, Tineke Steenbrink op klavecimbel en Wa Wei op sheng.

OVER HET LANDHUIS

verleden, heden en toekomst

Het Landhuis Oud Amelisweerd met Koetshuis en park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland. Vooral door het aanwezige Chinese papierbehang uit de 18e eeuw.

WISSELENDE EXPOSITIES

Bovendien ligt het Landhuis in een prachtig natuurgebied aan de Kromme Rijn. Inwoners van Utrecht en omstreken hebben de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen al sinds jaar en dag in hun hart gesloten.

Landhuis Oud Amelisweerd geeft ruimte aan individuele makers en organisaties om wisselende exposities en programma’s te verzorgen voor een divers publiek. Het biedt ruimte aan hedendaagse kunst, toont de rijke geschiedenis en geeft makers de gelegenheid om te creëren en zich te laten inspireren.

HISTORIE

Het Landhuis is in 1770 gebouwd als zomerhuis, in opdracht van Gerard Godard Taets van Amerongen. Hij liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerde het landgoed tot het huidige park. De latere geschiedenis rondom de diverse eigenaren is te rijk om hier in enkele regels samen te kunnen vatten: van Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de familie Bosch van Drakestein tot de Gemeente Utrecht vanaf 1951.
De indeling, de vloeren, deuren en plafonds zijn ongewijzigd sinds 1770. Deze oorspronkelijkheid, tezamen met het nog aanwezige 18e en 19e eeuws Chinees en Hollands behang, maakt dit huis als erfgoed heel bijzonder.
Lees hier meer over de bouwhistorie van het Landhuis. 

ORGANISATIE

Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht, een vennootschap, die monumentale gebouwen restaureert en exploiteert, bij voorkeur in een woon- of cultuurbestemming. Stadsherstel Utrecht heeft de Stichting Landhuis Oud Amelisweerd gevraagd in het Landhuis wisselende exposities te organiseren.

Lotte Walrave directeur van Stichting Landhuis Oud Amelisweerd geeft leiding aan dit project. Johan Blom is de initiatiefnemer namens Stadsherstel Utrecht.

VRIJWILLIGERS

VRIJWILLIGERS

Onze vrijwilligers maken het mogelijk dat de deuren van dit bijzondere Landhuis open kunnen voor publiek.

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN

No posts found!