credits | Nofo Film

credits | Nofo Film

De film geeft een indruk van het Landhuis, de muziek is van Holland Baroque: Judith Steenbrink op viool, Tineke Steenbrink op klavecimbel en Wa Wei op sheng.

OVER HET LANDHUIS

verleden, heden en toekomst

Landhuis Oud Amelisweerd met Koetshuis en park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland en is gelegen in het hart van landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op een steenworp afstand van Utrecht. Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke handgeschilderde Chinese papierbehang uit de 18e eeuw. Vandaag de dag kun je exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis bezoeken.

WISSELENDE EXPOSITIES

Landhuis Oud Amelisweerd geeft ruimte aan individuele makers en organisaties uit Utrecht om wisselende exposities en programma’s te verzorgen voor een divers publiek. Het buitenverblijf geeft ruimte aan hedendaagse kunst, toont haar rijke geschiedenis en geeft makers de gelegenheid om te creëren en zich te laten inspireren. Het landhuis is jaarlijks geopend van april t/m november en sluit gedurende de wintermaanden.

HISTORIE

Het Landhuis is in 1770 gebouwd als zomerhuis, in opdracht van Gerard Godard Taets van Amerongen. Hij liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerde het landgoed tot het huidige park. De latere geschiedenis rondom de diverse eigenaren is te rijk om hier in enkele regels samen te kunnen vatten: van Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, de familie Bosch van Drakestein tot de Gemeente Utrecht vanaf 1951.
De indeling, de vloeren, deuren en plafonds zijn ongewijzigd sinds 1770. Deze oorspronkelijkheid, tezamen met het nog aanwezige 18e en 19e eeuws Chinees en Hollands behang, maakt dit huis als erfgoed heel bijzonder.
Lees hier meer over de bouwhistorie van het Landhuis. 

ORGANISATIE

Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht, een vennootschap, die monumentale gebouwen restaureert en exploiteert, bij voorkeur in een woon- of cultuurbestemming. Stadsherstel Utrecht heeft de Stichting Landhuis Oud Amelisweerd gevraagd in het Landhuis wisselende exposities te organiseren.

Lotte Walrave directeur van Stichting Landhuis Oud Amelisweerd geeft leiding aan dit project. Johan Blom is de initiatiefnemer namens Stadsherstel Utrecht.

Het bestuur van Stichting Landhuis Oud Amelisweerd bestaat uit: Voorzitter: Arna Notten (dir. De Plaatsmaker), Secretaris: Cor Wijn (Berenschot) en Penningmeester: Johan Blom (dir. Stadsherstel).

Directeur en bestuur laten zich voor de inhoudelijke programmering adviseren door een programma-adviesraad, die bestaat uit vertegenwoordigers van het Utrechtse culturele bestel.

De programma- adviesraad bestaat uit; Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht), Berthe Schoonman (galerie Sanaa en voorzitter Art Utrecht), Ingmar Creutzburg (Unchain The Tigers), Halima El Ghamarti (directeur Boks Cultuurhuis Kanaleneiland en Overvecht), Erwin Slegers (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Bart Rutten (directeur Centraal Museum).

* De leden van de programmaraad en het bestuur van de stichting verrichten hun activiteiten onbezoldigd. 

VRIJWILLIGERS

Onze vrijwilligers maken het mogelijk dat de deuren van dit bijzondere Landhuis open kunnen voor publiek.

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN