Claudy Jongstra - Series of Stins

in Restaurant de Veldkeuken

Claudy Jongstra, installatie Series of Stins, juni 2023

In aanloop naar het 25-jarig jubileum van de Veldkeuken heeft Claudy Jongstra drie wolgevilte kunstwerken vervaardigd getiteld ‘Series of Stins’. Het drieluik is geïnspireerd op de omgeving van Amelisweerd.

Series of Stins

Claudy Jongstra is met deze werken na dertig jaar kunstenaarschap weer terug op Amelisweerd, waar ze in 1995 begon na haar studie Fashion aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Ze werkte als vrijwilliger op tuinderij de Aardvlo (nu Amelis’Hof) en liet hier haar eerste kudde van zeven schapen grazen. Met de wol van deze schapen maakte Jongstra haar eerste gevilte en geweven kunstwerken, die al snel hun weg vonden naar internationale museale en particuliere collecties. Zo begon haar missie om wol – nog altijd als afval gezien – weer op de kaart te zetten in combinatie met onderzoek naar plantaardige verfstoffen en eeuwenoude recepturen.

Claudy Jongstra haar visie en missie wordt gedeeld door Juliette Borggreve en René van der Veer van De Veldkeuken. Zij houden zich bezig met een duurzame, biodiverse voedselketen. Zij zetten oude graansoorten weer letterlijk en figuurlijk op de kaart. Zoals de Utrechtse blauwe, een graansoort waar zij brood mee bakken, waar bier mee wordt gebrouwen en jenever gestookt. In het restaurant wordt daarbij gewerkt met ingrediënten uit ‘de Ark van de Smaak’ een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed.

Op zaterdag 10 juni 2023 werden de werken onthuld en was er een openbaar Pop-Up Atelier ingericht op het plein voor Landhuis Oud Amelisweerd. Daarbij was er een interview voor publiek geleid door Andrea van Pol, over activisme, ecologische kunst en het belang van werken in verbinding met de omgeving. Anke Jongejan verzorgde het openingswoord. Anke werkte tijdens haar studie Fashion Design bij de Veldkeuken en is nu, 15 jaar later, docent aan HKU. Ze noemt zich net als Claudy Jongstra activist en zet zich in voor ecologisch onderwijs aan de fashiondesigners van de toekomst.

Wie nu bij de Veldkeuken gaat lunchen, dineren of een krant lezen, is omringd door de monumentale wolgevilte natuurlijke landschappen van Claudy Jongstra. Twee van de drie werken van het drieluik hangen al in het restaurant; Het grootste werk van 400 x 250 cm, getiteld Harvest 1, is geïnspireerd door de oogst in het najaar en de warme gloed van de najaarszon. Daar tegenover hangt een werk geïnspireerd op het meanderende water van De Kromme Rijn en het derde werk volgt begin 2024 en refereert aan de vruchtbare aarde en de vitale zaden die zich voorbereiden op het volgende seizoen. Voor het ‘beitsen’ van de wol is rabarberblad gebruikt van de moestuin op Amelisweerd.

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN