KASTEELRECEPT: PERENTAART

beeld: Merel Maas

Stel je voor dat Landhuis Oud Amelisweerd een gerecht zou zijn. Hoe zou ze smaken?

Perentaart

Landhuis Oud Amelisweerd is een buitenplaats gelegen in de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen in Bunnik. Het is in 1770 gebouwd als adellijk zomerhuis en fungeert sinds 2021 als podium voor kunst, wetenschap en geschiedenis. Bijzonder is dat veel van de oorspronkelijke elementen goed bewaard zijn gebleven, zoals het achttiende-eeuwse handgemaakte Chinees papierbehang. Hoe vang je dit verhaal in een recept? Het idee ontstond voor een traditioneel gerecht met een eigentijdse twist, geïnspireerd op het landhuis. De uitkomst is een perentaart met walnoot die op smaak is gebracht met een karamel van Chinese vijfkruidenpoeder.

De peren weerspiegelen de hechte band tussen het landhuis en haar omgeving. In het najaar verkopen omliggende boerderijen appels en peren, die gebruikt zijn voor het maken van de perentaart. Het Chinese vijfkruidenpoeder in de karamel symboliseert het Chinees papierbehang, een belangrijk en uniek element van het landhuis. Bovendien is een taart is uitnodigend en gastvrij, net als het landhuis!

Met dit zelfbedachte recept, ontwikkeld door een enthousiaste stagiair met liefde voor kunst en culinaire geschiedenis, ontstond een eigentijdse interpretatie van een klassieke taart, waarin lokale identiteit en een vleugje internationale smaak samenkomen. 

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN