MOVING STORIES
30 oktober 2023
Hoe kunnen we de bijzondere verhalen over het unieke cultureel -en historisch erfgoed van Landhuis Oud Amelisweerd delen met een doelgroep die nu nog moeilijk de weg naar erfgoed weet te vinden, en hun eigen wereld hiermee verrijken?
De ontwikkeling van Moving Stories als antwoord op deze mooie uitdaging is volop in beweging.
In mei van dit jaar zijn we begonnen met hoogstaande opnames van de behang kamers. Hiermee kan straks bijna eindeloos op het behang worden ingezoomd. Het is dan beter dan met het blote oog te zien. De opnames zijn reeds duurzaam gearchiveerd in het archief van het Landhuis, en worden geïntegreerd in de bezoekers-en thuisapplicatie bij de behang kamers.
Op dit moment staat de architectuur met daarin een Content Management Systeem voor het archief van het landhuis, en de bezoekers-en thuisapplicatie. Theo van Wijk (studio RebelRebel), is hiervoor verantwoordelijk.
De bezoekersapplicatie belooft een visuele ervaring waarbij de verhalen achter het behang tot leven komen dankzij Augmented Reality. Door het platform dat Theo daarvoor gebruikt, en de 3d en 2d animaties van Jasper Hesseling (Mayonnaise 3d graphics and art), creëren we een wereld waarin de gebruiker zelf kan gaan ontdekken.
Inmiddels hebben we twee gebruikerstests georganiseerd. De feedback heeft geleid tot aanpassingen, we bevinden ons nu in de laatste ontwikkelingsfase.
Bovendien werken we aan een applicatie waarmee je je verder kunt verdiepen, zowel in het landhuis als thuis. Het archief bevat beeldmateriaal, tekst en animaties uit de applicatie en kan de komende jaren worden aangevuld met nieuwe informatie, waardoor op termijn een online archief op de website beschikbaar kan worden gesteld.
Een bijzondere vermelding verdient onze samenwerking met verschillende partners die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Moving Stories. Meral Maas, die haar master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht afrondt, verzamelt bronnen en inzichten voor het archief tijdens haar stage bij Landhuis Oud Amelisweerd, met speciale aandacht voor haar onderzoek naar de Chinese behang kamers.
Daarnaast werkt een enthousiaste groep studenten van de opleiding Game Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) aan een mogelijke nieuwe versie van de bezoekersapplicatie.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Chantal Perlee, Projectleider Digitale Innovatie Landhuis Oud Amelisweerd, chantalperlee@landhuisoudamelisweerd.nl.
Dit project wordt financieel ondersteund door Cultuur Innovatiefonds, Mondriaan Fonds en Cultuurloket DigitALL.