MOVING STORIES

4 mei 2023

Hoe kunnen we de bijzondere verhalen over het unieke cultureel -en historisch erfgoed van Landhuis Oud Amelisweerd delen met een doelgroep die nu nog moeilijk de weg naar erfgoed weet te vinden, en hun eigen wereld hiermee verrijken?

Met Moving Stories gaan we het volgende onderzoeken, ontwikkelen en uitvoeren; Hoe kunnen we de bijzondere verhalen over dit uniek cultureel -en historisch erfgoed delen met een doelgroep die nu nog moeilijk de weg naar Landhuis Oud Amelisweerd weet te vinden, en hun eigen wereld hiermee verrijken?

Wij ontwikkelen hiervoor een even ingenieus als gebruiksvriendelijk systeem waarbij alle content over het historische Landhuis Oud Amelisweerd en het unieke behang dat daar te zien is, duurzaam, ook voor toekomstige generaties, bewaard en beheerd kan worden én op een innovatieve manier kan worden ontsloten. We zien dit als een levend archief dat kan worden doorontwikkeld en doorgegeven. Landhuis Oud Amelisweerd wordt daarmee voor het eerst sinds de 18e eeuw haar eigen expertisecentrum, en kan als voorbeeld dienen voor andere instellingen.

Kleine erfgoedorganisaties zien digitalisering vaak als een vorm van archivering. Wij willen een tweeslag slaan: hét expertisecentrum binnen het Landhuis creëren én deze online en met inzet van animatie, 3d objecten, Augmented Reality, soundscapes e.d. tot leven brengen en via interactie met bezoekers nieuwe perspectieven toevoegen. Juist door hiervoor te kiezen kunnen we de onderliggende lagen die niet te zien zijn net als de verhalen op een innovatieve manier ontsluiten.

Dit gaan wij doen door de manier van werken om te draaien; we beginnen met de verhalen die we willen vertellen, en verzamelen daarbij de content die nodig is, die duurzaam wordt bewaard in een geïntegreerde architectuur. Er worden twee webapplicaties gemaakt, één voor tijdens het bezoek en één voor thuis, zodat ook als het Landhuis voor de winter gesloten is de bezoeker een kijkje achter de luiken kan nemen.

Moving Stories wordt een levende methodiek en technologie die voor en door de erfgoedsector gebruikt en verder ontwikkeld kan worden. We werken daarom al in de ontwikkel-en uitvoeringsfase samen met Rijksmuseum Muiderslot en Street Art Museum Amsterdam (SAMA) om te blijven toetsen of Moving Stories ook een oplossing is voor hun wensen.

Deze samenwerking komt mede voort uit een onderzoek naar de deelbaarheid van Moving Stories in de kunst, cultuur-en erfgoedsector uitgevoerd in opdracht van Cultuurloket DigitALL.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Chantal Perlee, Projectleider Digitale Innovatie Landhuis Oud Amelisweerd via chantalperlee@landhuisoudamelisweerd.nl.

Dit project wordt financieel ondersteund door Cultuur Innovatiefonds, Mondriaan Fonds en Cultuurloket DigitALL.

OP DE HOOGTE BLIJVEN

schrijf je in voor de nieuwsbrief

OP DE HOOGTE BLIJVEN
VAN EXPOSITIES?

NU TE ZIEN